sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Kirjoja siellä, kirjoja täällä

Ensiksi selittelyä ompelemattomuudesta. Ensimmäinen työviikko "loman" jälkeen otti yllättävän paljon voimille, etenkin kun flunssakin yrittää painaa päälle samaan aikaan. Isommat lapset ovat mummulassa syyslomaa viettämässä ja mies tekee lisähuoneita, tarkemmin sanottuna siis lisäseiniä.


Seinän alta piti tyhjentää kirjahylly. Minne nuokin sitten mahtuvat?

Sitten ihan täysin toiseen asiaan.

Kirjastotonttu

Moni on, jollei tutustunut, niin ainakin kuullut koti- ja saunatontusta. Nämä hiljaisen ja rauhallisen elämän rakastajat ovat nykyään vähemmällä huomiolla, kuin trendikkäät joulutontut kirkuvan räikeissä vermeissään. Se ei tarkoita, että nuo hiljaisemmat ja maanläheisemmät tontut olisivat minnekään kadonneet. Vaikka kotitonttu jotuuukin nykyään enemmän nuuskimaan kaupasta tuodun leivän tuoksua ja saunatonttu piileksimään sähkövastusten eikä puuvasun takana, tarkkailevat tontut meidän ihmisten eloa ja tinkiä tekevät edelleen, mikäli heidän makuunsa ei toimita. Vai luulitteko tosiaan, että pyykkikone olisi syyllinen parittomiin sukkiin?

Harvempi kuitenkin on tutustunut kirjastotonttuun. Tämäkin tonttu arvostaa hiljaisuutta ja rauhallisuutta. Kuten koti- ja saunatonttu, on myös kirjastotonttu joutunut kohtaamaan muutoksia. Samoin kuin kirjastojen työntekijät, myös eri kirjastotontut suhtautuvat muutoksiin eri tavoin. Toiset tontut ovat innoissaan ajatuksesta kirjastosta "koko kansan olohuoneena", toisista se on sietämätöntä ja kaikessa meluisuudessaan kammottava ajatus. E-kirja ja muu sähköinen aineisto on myös saanut erilaisia vastaanottoja. Jääräpäisimmät tontut eivät suostu edes kuulemaan moisista, toiset katkovat jo sujuvasti yhteyksiä verkkoon tai tietokantoihin tai ujuttavat kirjoitusvirheitä, niin sanottuja typoja, hakukenttiin.

Noin ältsin moninkertainen suurennus kuvaan tallentuneesta kirjastotontusta

7 kommenttia:

 1. Hieno kirjastotonttu! Ja tietenkin se on kotitonttu, joka kadottaa sen toisen parin sukista. Mutta missä se kätkö on? Seinän rakenteissa?

  T. Desiree

  VastaaPoista
 2. Se kätkö on jokaisella kotitontulla henkilökohtainen. Ja mä luulen, että joissain taloissa on useempikin tonttu, jokaisella oma kätkönsä. Toiset tontut on erikoistuneet kyniin.

  Yhden meidän tontun kätkö oli muuten kirjahyllyn takana! Nyt se joutuu etsimään uuden paikan :O

  VastaaPoista
 3. meillä ne tontuimmat on naamioituneet ihmishahmoiksi :P.

  ja mikä päivitys tällainen on, ilman hymppää?

  kysyy pettynyt kanta-asiakas kanttura.

  VastaaPoista
 4. Tämä bloggaaminen on kuule niin raskasta hommaa, että Hymiö uuvahti tänään kesken kaiken! Mutta lupaan, että seuraavassa päivityksessä tulee olemaan Hymppä!

  VastaaPoista
 5. Kirjastotontut on mulle aivan tuttuja. Viimeksi etsimme kolmissanaisin töissä paria kirjaa varastosta, ei löytynyt ei millään.. kunnes viikko sitten kirjat olivatkin juuri siellä missä pitikin (tai ainakin melkein). Selkeä kirjastotontun hauskanpitohetki :D

  VastaaPoista
 6. Arvelinkin, että sinä ainakin olet näihin törmännyt :D

  VastaaPoista